א

חדושי החסידות בעבודת ה'

ארבעה יסודות

ארבעה יסודות בעבודת ה' - המכוונים כנגד ארבע אותיות שם הוי' ב"ה - חידש ורענן מורנו הבעש"ט, והם היו מוקד עבודתם של החסידים בכל הדורות, ועיצבו את דמותו של החסיד:

י    אהבת ישראל לכל יהודי.
ה   שמחה בעבודת ה'.
ו    דבקות בקב"ה על ידי תפלה, למוד התורה וקיום המצות.
ה   אמונה שבכל דבר אפשר לעבוד את ה', שכן הקב"ה נמצא בכל מקום.

אהבת ישראל

במצות אהבת ישראל חידש הבעש"ט כי מצוה זו חלה ללא כל תנאי כלפי כל יהודי, ללא קשר למעשיו, דעותיו והקשר האישי אליו. קודם לכן היתה אהבת ישראל מותנה ודורשת סיבה - או על כל פנים בוחנת היטב שאין סיבה שלא לאהוב יהודי זה, בשל חטאיו או דעותיו הקלוקלות. כמובן, עין הבוחנת ומחפשת סיבות לפירוד - מוצאת אותן, ורגש האהבה התמקד בקרובים לשיטת האדם בלבד.
שרשה של אהבת ישראל ללא תנאי - כפי שחידש הבעש"ט, וכלל בכך אף יהודים פשוטים ומרוחקים - היא בהכרה הברורה שה' הוא "אב אחד לכולנה" לכל נשמות ישראל, שכולן קשורות זו בזו בקשר אחוה, ואף מאוחדות ממש בשרשן, ב"מח האב", אצל הקב"ה.
בחינת אבא - "אב אחד לכולנה" - מקבילה לאות  י שבשם,
וכן השער ממנו נובע שרש אהב הוא בעיקר אב במשמעות של רצון וחפץ - "אם תאבו ושמעתם" .

שמחה

בנושא עבודת ה' בשמחה - "עבדו את הוי' בשמחה" - חידש הבעש"ט כי מעבר לחיוב ה"שמחה של מצוה" (לפיו מתפרש הפסוק כך: "עבדו את הוי' - בקיום מצוותיו, ועשו זאת - בשמחה") יש ענין וחיוב בשמחה עצמה (ואזי מתפרש הפסוק כך: "עבדו את הוי' בשמחה - עצמה, שהיא היא עבודת ה', בסוד 'קרבן שמחה', וכהמשך הפסוק - בואו לפניו ברננה") . "שמחה של מצוה" היא כח ההתלבשות של השמחה במעשה המצוות - 'מידות' השמחה המתיחסות למציאות ומתלבשות בה, תוך מדידה כמה 'מקום לשמחה' יש במציאות זו. "שמחה לשמה" היא השמחה בטהרתה, כיעד מבוקש בפני עצמו - ה'מוחין' של השמחה, מקור הנביעה הפנימי של השמחה ללא 'התפעלות' מהמציאות החיצונית אליה פונים.
השמחה היא הכח הפנימי של ספירת הבינה -  ה  עילאה שבשם - וכן עצם מושג ה"עבודה" של "עבדו את הוי' בשמחה" מקביל לספירת הבינה (עליה נאמר "ועבד הלוי הוא", לגבי עבודת הלוים השמחה - עבודה בשירה ובזמרה).

[חיוב השמחה לשמה נובע גם מכך שחכמי האמת הרחיקו ביותר את מידת העצבות, ואף קבעו שנפילה בעצבות היא פגיעה בעקרי האמונה היהודית ממש. ואכן, בעוד העצבות פוגעת בעקרי האמונה היהודית, הרי השמחה היא יסוד ועיקר היהדות: כפי שדרשו חז"ל כי "עבדו את הוי' בשמחה" מתייחס ליהודים דווקא, ואילו "עבדו את הוי' ביראה" מתייחס (אף) לגויים. ההבנה שדרך השמחה הנעלית - המקבילה לאמא, ספירת הבינה - מיוחדת ליהודים, מטעימה טוב-טעם חדש בכך שקביעת היהדות על פי ההלכה תלויה באם הילד - "אם הבנים שמחה" . "מי הוא יהודי?" - השמח באמונה בה' אחד יחיד ומיוחד, הירושה לו מאבותינו הקדושים , ו"כופר בעבודה זרה" העצובה - "עצביהם כסף וזהב מעשה ידי אדם" .]


דבקות

ביחס לקיום המצוות, התפלה ולימוד התורה חידש הבעש"ט כי הם הדרך להגיע לדבקות ממשית בקב"ה. תמצית החידוש בהבנה זו עולה מהפירוש שנתן הבעש"ט למלה מצוה - מלשון צוותא וחיבור, ולא רק מלשון צווי (המוטל על האדם מלמעלה, כשאף היעד הרוחני בצווי - החל מ'לצרף את הבריות' ועד לתיקון העולמות העליונים - הוא בגדר 'משימה', ולא קשר ודבקות אישיים בנותן התורה והמצוות). המצוה היא מקום החיבור והדבקות של האדם בבוראו.
הדבקות בבורא בקיום המצוות שייכת לפרצוף הז"א - מכלול רגשות הלב החשים בדבקות ובאהבה לה' - המקביל לאות  ו  שבשם. כפי שעוד יוסבר לקמן החיבור והדבקות שפועלת המצוה הם על דרך חיבור ודבקות בין איש לאשתו. אכן, נשמת הז"א (ראש ציור ה-ו) היא ספירת הדעת - כח היחוד והחיבור (ובפרט בין איש לאשתו - "והאדם ידע את חוה אשתו" ). תכלית וסיום הז"א (שבגוף ציור ה-ו) היא ספירת היסוד - עצם הכח המחבר ביחוד ז"א ונוקביה, יחוד האיש ואשתו.


בכל דרכיך דעהו

לגבי דרך העבודה בתוך המציאות - בתחום החולין - חידש הבעש"ט שהקדושה האמיתית איננה פרישות מרבית מהמציאות, אלא היכולת לקדש בפועל, תוך כדי עשיה, את המותר במציאות. זהו הפירוש הפנימי ל"קדש עצמך במותר לך" עפ"י דרך הבעש"ט (שלא כפירוש הפשוט, המופיע לרֹב בספרי המוסר). הבעש"ט רענן וגילה פן פנימי חדש בעבודת "בכל דרכיך דעהו" - לדעת את ה' גם בדרכי החולין, ולמצוא אותו בכל מקום. עבודה זו איננה רק 'הצלה' ממציאות החול והעלאה לתחום הקודש, אלא מציאת הבורא מחלחלה בתוך כל נקודה שבתחום החולין עצמו, אף כשהוא נדמה לחלל ריק מקדושה ואור אלקי (האות  ה  תתאה שבשם מקבילה לספירת המלכות, המחיה את מציאות החולין).

המשך המאמר:
ב- חדושי קבלת האריז"ל
ג- חדושי קבלת הבעש"ט
ד- חדושי החסידות בקבלה ובעבודת ה'
ה- אור חדש -חדושי החסידות בכל התחומים

חזרה לתחילת המאמר


מתחילים


מתקדמים


מושגים


ספורי הבעש"ט