מה תכלית הקבלה ואיך היא תשפיע על חיי?

תכלית הקבלה היא להתאחד כשותף עם ה' בתהליך הבריאה, ובמיוחד בתכלית הבריאה, שהיא להפוך את העולם למושב לאור אין סוף של ה' ולעצמיותו. כמובן, כאשר אדם מתמסר ללימוד התורה וחכמתה, אישיותו ומידותיו מתעדנות, מכיוון שהוא מתקרב לה'. וכפי שאמרו חז"ל "מה הוא רחום, אף אתה [היה] רחום." לה' מידות שמתגלות במציאות, והקבלה כולה היא לימוד על ה'. לימוד הקבלה מכוון לאלוקותו יתברך, על מנת שנוכל לנסות להתקרב למידותיו באורח חיינו. ככל שאדם לומד את הקבלה בצורה הנכונה, כך הוא מתקרב לה' ומידותיו מתעדנות. כל מידותיו ותכונותיו מקבלות השראה אלוקית. כשהנשמה היהודית מתאחדת עם חכמה והבנה זו, כל חיי הלומד משתנים, ממודעות שכלו ועד לרגשות ליבו והתנהגותו.

לימוד אמיתי של הקבלה תלוי במסירות וחשק הלב האמיתי של הלומד. תנאי מקדים הוא רצון אמיתי של הלב להתקרב לה'. בנוסף, זה תלוי בגילוי מלמעלה. תחילת המודעות היהודית היא הרצון להתקרב לה'. בזכות רצון זה, במשך הדורות, משמים נגלו אלינו עוד ועוד סודות בקבלה. הגילוי המושלם שתלוי במידת רצוננו להתקרב לה', הוא גילוי משיח צדקנו,שיבוא במהרה בימנו אמן!

באיזה גיל מתאים להתחיל ללמוד קבלה?

כל אחד צריך ללמוד קבלה לפי רמתו. למרות האמרות שאדם צריך לחכות עד גיל 40 או 70 כדי ללמוד את הקבלה, ברור שכל גודלי מורי הקבלה והחסידות לא התייחסו לאמרות אלו כמחייבות. מורי הקבלה הגדולים ביותר, כגון האריז"ל, הרמח"ל ורבי נחמן מברסלב, היו גדולים בקבלה לפני גיל 40. לימוד הקבלה שלהם וגם הוראתה התחילו מהרגע שקבלו מודעות אלוקית. על אברהם אבינו כתוב שהוא קבל מודעות אלוקית בגיל 3. מנקודה זו, התחיל אברהם ללמוד קבלה וחסידות ברמה שלו. באותו אופן, כל גדולי הקבלה התחילו את לימוד הממד הפנימי של התורה - הקבלה וחסידות - ברגע שמודעותם היתה בשלה ומוכנה להכיר ולהתייחס לה'.

החסידות מלמדת שכל הבריאה משולה למשחק גדול של מחבואים. במשחק אלוקי זה, ה' מסתתר, אך רצונו שנחפש אותו. הוא מבטיח לנו שאם נחפש אותו בכל לבבנו ונפשנו, לבסוף נגלה אותו.

תכלית הבריאה היא משחק המחבואים. החיפוש הוא לימוד הקבלה והחסידות. לימוד זה מתחיל ברגע שאדם מבין שעולמינו הוא עולם של מחבואים. הבנה זו תתכן גם בגיל מאד מוקדם.

אם כך, מדוע נאמר שעל אדם קודם ללמוד את גוף התורה, ההלכות והמצוות, לפני לימוד הקבלה?

היו תקופות בהסטוריה, לפני הבעל שם טוב, שאנשים פרשו והשתמשו בקבלה בצורה לא ראויה. עיוות זה הביא לתוצאות שליליות. זו אחת הסיבות שהבעל שם טוב נשלח משמים לגלות ממד חדש בקבלה. הוא לימד את הקבלה בצורה שמובנת לכל נשמה, ומוציאה מכלל אפשרות הבנה לא ראויה של הדברים.

לכן חשוב למתחילים להתחיל דווקא בלימוד החסידות. מצד אחד, החסידות מגלה ממד עמוק יותר מאשר ספרי הקבלה הרגילים. אך מאידך, בגלל גובהה ועומקה, החסידות יורדת למצב המודעות הנמוכה ביותר, ונהיית נגישה לכל. אם אדם מתחיל את לימוד הקבלה בצורה המתאימה, עם לימוד חסידות הבעל שם טוב, אין סכנה בלימוד הקבלה. אם אין סכנה, אזי אין גבול, והלימוד צריך להתחיל בכל גיל. מה צריך להיות היחס בין לימוד הממד הפנימי של התורה לבין לימוד גוף התורה? באופן אידיאלי, אדם צריך ללמוד את הממד הפנימי והנגלה של התורה בו זמנית. לא יתכן גוף ללא נשמה, ותכלית הנשמה היא להיכנס לתוך גוף. התכלית היא איחוד הגוף והנשמה. בקבלה, מושג זה נקרא "מעשה מרכבה," הסוד והממד הפנימי ביותר בקבלה. "מעשה מרכבה" הוא תעלומת איחוד הגוף והנשמה באדם וגם בתורה. על מנת ליצור את סוד תעלומת הקיום הבו זמני של הנשמה והגוף, על האדם ללמוד בו זמנית את נשמתה וגופה של התורה. בחיי האדם, יש תקופות שבהן הוא שם את הדגש יותר על כיוון מסויים. זו החלטה אישית. ככלל, צריך להיות איזון בין שני הדברים. אדם חייב להתמסר מאד ללימוד מצוות התורה וחכמתה, ובו זמנית, על מנת לפגוש את ה', הוא צריך ללמוד קבלה.


מתחילים


מתקדמים


מושגים


ספורי הבעש"ט