מהות החסידות

יד
הבעש"ט מזהיר מפני השקר

הבעש"ט אמר לנלוים אליו בזו הלשון : "בנים, אינכם צריכים את שלי , רק שאתם צריכים להשמר מאד מאד מלשקר ואם כן, יהיה מכם בני אדם".

רשימות דברים ד עמ' פ' קטע ע'

האמת- מפתח בעבודת ה' ובחינוך
אנו רואים כאן נקודה חב"דית מובהקת שאסור לחסיד להסתמך על הצדיק שיעשה את העבודה בעבורו. כן למדים שאסור לאדם לרמות את עצמו לגבי מעלתו ומדרגתו. אם האדם לא ירמה את עצמו יזכה להיות "הלואי בינוני" כפי שנלמד בחב"ד.
השל"ה כותב שהעיקר בחינוך ילדים הוא לחנך למידת האמת, שהיא המפתח לכל יתר המידות הטובות. אם הילד לא יהיה מסוגל לשקר, ממילא הוא יתאמץ שלא להביא את עצמו למצב מביך בו ישאלו אותו לפשר מעשיו. לכתחילה הוא ימנע מלעשות רע כדי שלא יצטרך אחר כך להודות ולהתבייש במעשיו הרעים.
זו מידת הדין שבמידת האמת. אדם אמיתי מודע לכך שיהיה עליו לתת את הדין על מעשיו הרעים. האמת מאיימת עליו וכך היא גם שומרת עליו, כמו ביראת העונש. החיצוניות של מידת האמת היא דין ואילו בפנימיות היא מידת הרחמים שלוקחת בחשבון לא רק את העובדות בשטח, אלא גם את המניע הנפשי.

חסידות- הידור, התנגדות- חומרה
ענין האמת קשור להבחנה בין תנועת החסידות למצב שקדם לה. ההבדל בין החסידות לבין ההתנגדות הוא כהבדל שבין הידור לחומרה. המתנגדים יראי השמים נוהגים להחמיר כל הזמן ולעומת זאת בחסידות ישנו מושג ההידור. החומרה מתייחסת בדרך כלל למצוות "לא תעשה" וההידור למצוות "עשה", אך גם ב"לא תעשה" יש הידור.
בענין הכשרות למשל יש אחד המחמיר לקחת את ההכשר הטוב ביותר, לעומת מי שמהדר לקחת את ההכשר המהודר ביותר. לכן נקרא ההכשר המעולה "מהדרין". ההבדל בין שתי הגישות הוא שהמחפש את הכשרות הטובה ביותר מתוך חומרה נוטה לזלזל בזולתו ולבטל כל מי שלא נוהג כמוהו, לעומת המהדר בכשרות בגלל חסידות נוהג כך בעצמו מבלי שהדבר יגע בזולתו. ההידור הוא מעין מתנה שהאדם נותן לה' ולכן אין כאן התעוררות דינים על הזולת.
כך הוא לגבי מידת האמת. ישנה האמת של האדם שאינו רוצה לרמות את עצמו ורוצה לעשות את הטוב ביותר למען ה' מתוך הידור. ההדר הוא מידת האמת שביסוד. (במונחי הקבלה המלך הדר הוא יסוד עתיק יומין) יש אחד שעליו נאמר "עבדא בהפקירא ניחא ליה"(גיטין יג, א.) והוא מחויב לאמת בעל כורחו. האמת רק מגבילה ומצמצמת אותו, אך עיקר ההידור הוא שהאדם יחזיק במידת האמת לאמתה. על האדם לשמור על האמת כדי להיות 'בנאדם', כפי שאומר הבעש"ט, ולהגיע אל ה'.
כעת בדורנו חייבים להעביר את האמת באופן חיובי של רחמים ולא באופן של דין. בעבר האמת היתה מתוך התפעלות של "מה יאמרו הבריות", אבל כיום האמת צריכה להיות לשמה. על האדם לקיים את דברי חז"ל "אפילו כל העולם כולו אומרים לך צדיק אתה היה בעיניך כרשע"(נידה ל, ב.) ולא לרמות את עצמו.


מתחילים


מתקדמים


מושגים


ספורי הבעש"ט