שירי חול - שירים עבריים

שאלה:

האם מותר לשמוע ולשיר שירי חול, שירים עבריים?

תשובה:

ככלל שיר שתוכנו איננו נובע מדברי תורה, או איננו מביע במילותיו געגועים אל ה' ושאיפה אל הקודש, הוא פסול. מגמת השיר להיות אל הקודש.
שיר הוא עבודת ה', אם יש בשיר עבודת ה' מה טוב ואם לא - אין לשמעו.
חז"ל אומרים כי הביטוי "עבודת עבודה" בתורה הוא כינוי לשיר, עבודה שהיא עבודה לעבודה אחרת. כלומר, השיר הוא עבודה המלווה ומכוונת את האדם בכל מעשיו, ומשרה עליו את האווירה הנכונה בעבודתו. (מסופר על צדיקים שהיה להם ניגון פרטי לכל עבודה ומעשה שעשו.)
שיר שהוא "עבודת עבודה" לעבודת ה' הוא שיר טוב. אם לאו , השיר הוא ע"עבודת עבודה" לעבודה אחרת ממש (-אחרת במובן נפרדת מאלוקות) והוא משרה אוירה המעודדת דברים שאינם בגדר עבודת ה' (וממילא עושה גם את האדם המאזין "יש ודבר נפרד" - אחר מאלוקות).

עם זאת , יש שירים שחבוי בהם רגש טוב וחיובי כמו אהבת הארץ או התעוררות רוח הגבורה בעם ישראל -שירים כאלו ניתן "לגייר" להעלות את ההתעוררות שיש בהם אל הקודש (כפי שבכלל עלינו להעלות בדורנו את ההתעוררות הטובה שהיתה בציונות החילונית). ידוע שהיו צדיקים שהיו מגיירים - מעלים בקודש ניגונים ומילים של שירי עם, אף כאלו שהושרו בין הגויים (וראה תניא פכ'ח, וד"ל). עד כאן ביחס למילות השירים.

ביחס לניגונים עצמם - יש באדם חוש מה מעוררו באמת לעבודת ה'.
ככל שהחוש מתעדן, כך הוא פוסל שירה שקודם נראתה בעיניו כשרה ורצויה. החוש המעודן פוסל לא רק את שירים שליליים או סתמיים, אלא גם 'שירי קודש' (כאלו ששומעים ברדיו) שאינם מעודנים ופנימיים דיים (ואף שירים וניגונים עדינים ורצויים שביצועם חיצוני ומזלזל, או המבוצעים בידי אדם שאיננו כשר, אשר מותיר את חותמו ורישומו על הנגינה והשפעתה בנפש, כפי שמבואר בליקוטי מוהר"ן).

עם זאת, לאחר כל מה שנפסל, המעט שנשאר הוא עדיין הרבה מאוד - אלפי ניגונים של סולת נקיה, כאשר מי ש'משדר על התדר' של ניגונים אלו יכול גם לחדש ניגוני עבודת ה' עמוקים ופנימיים.


שיטות
   אלטרנטיביות
   ברפואה וברוחניות


עניני נשמות

כישוף ועין הרע

מזלות סגולות
   וחלומות


אמונה

זוגיות ומשפחה

חינוך

רפואת הגוף
    והנפש


עבודת המידות

עניני משיח

אקטואליה

שמות

נושאים שונים