צמח שמו ומתחתיו יצמח

נהוג לחלק את האורגניזמים שעל כדור הארץ לשני סוגים - הטרוטרופים ואוטוטרופים - לפי שימושם במשאבים לצורך קיומם. הטרוטרופים 'אוכלים' ו'מעכלים' אורגניזמים אחרים כדי להתקיים, ואילו אוטוטרופים מתקיימים בזכות עצמם, או באמצעות שימוש בחומרים אנאורגניים (דוממים) בלבד.
האדם בעולם הזה הוא הטרוטרופ - הוא נזקק לפחמימות לתזונתו, ומכיון שאין הוא מיצר אותן בעצמו הוא ניזון מאורגניזמים אחרים. רוב הצמחים הם מודל קלאסי של אוטוטרופים - הם ניזונים מאור השמש ומהאויר בתהליך של פוטוסינתיזה, התהליך הכימי החשוב ביותר המאפשר לאורגניזמים להיות אוטוטרופים (וליתר דיוק: אוטוטרופים העושים שימוש בתהליך הפוטוסינתיזה נקראים פוטואוטוטרופים, ומעט האורגניזמים העושים שימוש בתהליכים כימיים שונים מפוטוסינטזה כדי להתקיים, נקראים כימואוטוטרופים).
את ההבדל הפנימי בין קיום הטרוטרופי לקיום אוטוטרופי נמחיש דרך תופעות שונות בתוך האדם עצמו - הנשימה והעיכול. תהליך הנשימה הוא תהליך אוטוטרופי - האדם ניזון בו מאויר בלבד, ולא מאורגניזם אחר, ומעבד אותו לשימושו באופן עצמאי. לעומת זאת, העיכול הוא התהליך ההטרוטרופי המובהק ביותר - בו ניזון האדם מאורגניזמים אחרים אותם הוא מעכל לשם קיומו שלו. בהקבלת כל מערכות הגוף למבנה הספירות הקבלי, תהליכי הנשימה והעיכול הם שני קצות המבנה: מערכת הנשימה היא הגבוהה ביותר - המקבילה לספירת הכתר, העל-מודע של האדם. מערכת העיכול היא הנמוכה ביותר - המקבילה לספירת המלכות.
ונסביר: על המלכות נאמר "ותתן טרף לביתה" - תפקיד המלכות הוא לרדת למציאות הנמוכה ו'לטרוף' חלקים ממנה בהם טמונים ניצוצות קדושים, ובכך להעלות ולכלול אותם בתחום הקדושה (תוך 'עיכול', ההופך אותם לחלק מעולם הקדושה). בתוך האדם ממלאת תפקיד זה מערכת העיכול - הטורפת צורות קיום נמוכות יותר, בהן טמונים ניצוצות גבוהים וקדושים (המסוגלים אף להחיות את האדם, בשל שרשם הגבוה ממנו), מעכלת אותם, ובכך מצרפת אותם לצורת הקיום הגבוהה של האדם. תהליך זה מסתיים בכך שהאדם משתמש בכח שברר מצורות החיים הנמוכות יותר לעניני קדושה - ואז זוכים המאכלים המתבררים להתכלל באלקות ממש. לעומת זאת, תהליך הנשימה אינו סופח לאדם צורות קיום נמוכות יותר, הדורשות שינוי צורה, בירור ועילוי, אלא מנצל ישירות הארה אלקית המאירה לו מלמעלה.
וביתר בהירות: הדרך ה'הגיונית' לקבלת חיות היא קבלה ישירה מהשמים - זו הדרך בה פועלת הרמה הגבוהה ביותר של האדם, רמת העל-מודע השייכת לעולם עתידי, משיחי ומתוקן. רק משום שהעולם פגום נפלו ניצוצות חיות לחלקים נמוכים בעולם, ויש לעסוק בעבודת בירור ועיכול כדי לקבל את החיות הנפולה הזו מלמטה ולהעלותה חזרה למעלה.
עלה, שקיום הטרוטרופי שייך במהותו לדרך של "עבודת הבירורים" -הנזקקת לברור כח קיום והארה אלקית מתוך צורות קיום נמוכות יותר, ובכך גם מעלה את הניצוצות שנפלו לצורות הקיום הנמוכות. אמנם, עבודת הבירורים שייכת רק לעולם פגום - לזמן הגלות - שמשברים שונים בו גרמו לכך שניצוצות החיות יפלו למטה. ואכן, הרבי מליובאוויטש אמר שהעולם כבר מוכן לביאת משיח צדקנו, וכי "נסתיימה עבודת הבירורים". לעניננו, משמעות סיום עבודת הבירורים הוא מעבר מקיום האדם כהטרוטרופ לקיומו כאוטוטרופ. מעבר זה הוא הפנמת הדרך הנוכחית של העל-מודע - דרך קיום אוטוטרופית, השוררת במערכת הנשימה - כדרך לפעילות כל האדם במודע. אכן, לחיות באמצעות נשימה בלבד היא תכלית כל דרך עבודת ה' בה מנחה דוד המלך בספר תהלים - כמפורש בסיומו: "כל הנשמה תהלל י-ה" (דרשת חז"ל כי משמעות הפסוק היא שיש להלל את ה' על כל נשימה ונשימה היא התכללות ה'עיכול' בנשימה - שגם אוטוטרופ נזקק ל'עיכול' הנשימה תוך הודיה לה', הכל בסוד "כתר עליון איהו כתר מלכות", ודוק).
והנה, לפי התורה מתפקד המשיח כאוטוטרופ, ובאופן ספציפי יותר כמו צמח - כפוטואוטוטרופ. רמז פשוט לכך הוא כינוי המשיח בנביאים ובחז"ל בשם "צמח" - "צמח שמו ומתחתיו יצמח". אך כמובן, המשיח הוא סימן ומורה דרך לכל ישראל - שבכל אחד מהם טמון ניצוץ משיח - ומאחר שנסתיימה עבודת הבירורים עתידים כל ישראל לתפקד באופן זה.
ובאמת, כך מוצאים גם לגבי העולם הבא: "עולם הבא אין בו לא אכילה ולא שתיה, אלא צדיקים יושבים, עטרותיהן בראשיהן וניזונין מזיו השכינה". המערכות ההטרוטרופיות, מערכות האכילה והשתיה, חדלות לתפקד בעתיד בגוף הצדיקים ("ועמך כולם צדיקים", ו"כל ישראל יש להם חלק לעולם הבא"). הביטוי "עטרותיהן בראשיהן" רומז לספירת הכתר - העטרה שעל הראש - המקבילה למערכת הנשימה, המערכת האוטוטרופית בגוף האדם. העובדה שהצדיקים לעתיד לבוא ניזונים באמצעות אור (- "זיו השכינה") ואויר בלבד, מעידה על הפיכתם לאורגניזם פוטואוטוטרופי. האור הוא זיו השכינה - ההתגלות האלקית שתמלא את הבריאה כולה ותיראה לעיני בשר לעתיד לבוא. אז יוכלו בני האדם להיזון מאור בצורה גלויה וישירה, כגילוי אלקי, ולא יצטרכו לקבלו ב'דרכים עוקפות' ממקורות נמוכים יותר.



אמונה תורה ומדע


כימיה


פיזיקה


רפואה


אסטרונומיה


כלכלה