עבודת הבירורים ועבודת היחודים

בקבלה ידועות שתי דרכים של עבודת ה' - 'עבודת הבירורים' ו'עבודת היחודים'. דרכה של הראשונה בבירור אקטיבי של הרע מתוך הטוב ושל הפסולת מתוך האוכל. ענינה הבדלת וחלוקת הפרטים הנמצאים בעולם זה מזה. 'עבודת היחודים' מאידך, עוסקת באיחוד וייחוד עניני העולם, בדרך של הגברת הטוב, כאשר "מעט מן האור דוחה הרבה מן החושך" בדרך ממילא.
(זהו עיקר חידושה של דרך החסידות כפי שגילה לנו מורנו הבעל-שם-טוב זי"ע. במכתבו המפורסם מספר הבעל-שם-טוב לגיסו כי נתגלה בעלית נשמה שביאת משיח צדקנו תלויה בהפצת מעינותיו של הבעל-שם-טוב חוצה וב'עבודת היחודים'. על 'עבודת היחודים' החסידית, שעיקרה דרך הכהן איש החסד, דרש רבי נחמן מברסלב, נינו של הבעל-שם-טוב, את הפסוק "שפתי כהן ישמרו דעת ותורה", ראשי תבות: שידוך. )
עבודת הייחודים מוצאת את ביטויה בכל תחום ושטח בחיים. אחד מהתחומים הללו הוא ייצור והפקת אנרגיה גרעינית. בשנת 1919 הציע הפיזיקאי האנגלי רוטרפורד את האפשרות של ביקוע (fission) הגרעין האטומי כדי לייצר אנרגיה. כבר כמה עשרות שנים שתחנות כח גרעיניות רבות ברחבי העולם מספקות אנרגיה, וכולן עובדות על טכניקה דומה של ביקוע. אמנם, בדרך הביקוע ישנם חסרונות רבים, ומרובות הסכנות מן הקרינה הרדיואקטיבית הנוצרת.
משום כך נמשך כל העת החיפוש אחר דרך להפקת אנרגיה גרעינית, לא על-ידי ביקוע הגרעין האטומי אלא על-ידי היתוך (fusion), כלומר, חיבור ואיחוד חלקי גרעין זה לזה. מסתבר, שהאנרגיה המופקת בתהליך מעין זה בטוחה וזולה יותר, אם כי כיום עוד אין אפשרות לממש את התהליך בדרך מבוקרת.
החיפוש אחרי תהליך שיאחד חלקי גרעין אטומיים זה לזה הוא מן החשובים בזמננו, ומציאתו עתידה לשנות את המערך הכלכלי והפוליטי בעולם כולו. ההיתוך יספק אנרגיה בכמויות אין-סופיות למעשה ללא זיהום וללא צורך בניצול משאבים טבעיים - נפט פחם וכו' - עד כלות.
כמובן, הביקוע מקביל לדרך של עבודת הבירורים, ואילו ההיתוך מיוסד על עקרונות 'עבודת היחודים'. בדרך דומה ניתן לראות בביולוגיה שתי דרכים של התרבות, דרך הייחוד (ריבוי מיני) ודרך הפיצול (ריבוי אַמיני). הריבוי האמיני פועל על-פי עקרונות של בירור, וד"ל.
באותו אופן, על רקע תוצאות הבחירות והדיון הקואליציוני המתנהל בעקבותיהן - גם בפוליטיקה אנו מוצאים כאלו העוסקים ב'עבודת היחודים' ואחרים העסוקים ב'עבודת הבירורים'. ישנה אסכולה הדוגלת ב'שלטון צר' ובירור קפדני של 'מי משלנו', וישנה אסכולה הדוגלת בכך שחשוב שמגוון הדעות והשיטות בשלטון יהיה רחב ככל הניתן.
'עבודת היחודים' היא אופן עבודת האדם בעולם על-פי קבלה וחסידות, כאשר הקבלה מגלה את ה'מוחין דאמא' - כנגד ה עילאה של שם הוי' ב"ה - ואילו החסידות מגלה את ה'מוחין דאבא' - כנגד י של שם הוי' ב"ה.
הזכרנו שניתן לסדר את ארבעת הכוחות הבסיסים בטבע כנגד אותיות שם הוי' ב"ה. שני הכוחות שכנגד יה של שם הוי', הכח החזק והכח החלש, התגלו רק במאה השנים האחרונות, ונקראים ביחד ה'כוחות הגרעיניים' משום שהם פועלים בטווחים קצרים מאד הקיימים רק בממד של גרעין האטום. שני הכוחות הנ"ל - החזקים בסדרי גודל רבים מהכח האלקטרומגנטי (- כח החשמל, כנגד אות ה-ו שבשם) ומכח המשיכה (שכנגד אות ה אחרונה שבשם) - מתאימים לתיאור הקבלי של "תרין ריעין דלא מתפרשין לעלמין - כחדא נפקין כחדא שריין", שניהם שורים ופועלים ביחוד בתוך גרעין האטום.
הביקוע (fission) - 'עבודת הבירורים' של הפקת האנרגיה הגרעינית - פועל על-ידי התגברות על הכח המאחד של הכוחות הגרעיניים, והפרדת חלקי גרעין אטומי זה מזה. אמנם, כדי לממש היתוך (fusion) - 'עבודת היחודים' של הפקת האנרגיה הגרעינית - בין חלקי גרעין, יש צורך לקרב את החלקים זה לזה בשיעור מספיק בכדי להתגבר על האפקט הדוחה של הכח האלקטרומגנטי. אך מאותו רגע שהחלקים קרובים דים זה לזה, הכוחות הגרעיניים - שהם כאמור חזקים בהרבה מהכח האלקטרומגנטי - נכנסים לפעולה וקושרים את החלקים ביחד.
כפי שכבר ביארנו בעבר, שתי האותיות (וממילא, בהקבלה, שני הכוחות שכנגד) יה של שם הוי' הם "הנסתרות להוי' אלקינו", ואילו שתי האותיות (וממילא, שני הכוחות שכנגד) וה של הוי' הם "והנגלות לנו ולבנינו עד עולם". בפשטות נראים בעולם המכשולים הרבים בדרך לאחדות ולאיחוד, ודרושה קפיצה אמונית על-מנת לפעול במסגרת של הכוח המאחד, במסגרת של "הנסתרות".
כדי לפעול בדרך של 'עבודת היחודים', צריך האדם להתגבר על הדחייה הטבעית הקיימת בעולם ולהביא את קטבי המציאות ביחד. או אז יתגלה שישנם גם 'כוחות גרעיניים', ישנם גם כוחות מאחדים מתחת לפני השטח, שמתחילים לפעול כאשר הצדדים מוכנים להתקרב מספיק זה לזה, ודוקא כוחות אלה - המאחדים - הם החזקים ביותר והמפיקים אנרגיה נקיה ומאוזנת בצורה הטובה ביותר.




אמונה תורה ומדע


כימיה


פיזיקה


רפואה


אסטרונומיה


כלכלה