שכלול הכלה

(מתוך הספר יין משמח)

בחסידות מובא כי למלה כלה יש גם משמעות של שכלול - מהו השכלול לו זקוקה הכלה? ראשית אצילותה של ספירת המלכות (המייצגת את הכלה) היא כנקודה אחת, כמציאות שכוחותיה הנפשיים אינם מפותחים עדיין, ועליה להשתכלל עד שתהיה פרצוף הכלול מכל עשרת כוחות הנפש - כוחות המושכל (חכמה בינה ודעת), כוחות המורגש (חסד גבורה ותפארת) וכוחות המוטבע (נצח הוד ויסוד). אחרי שכלול הכלה-המלכות היא בנויה לקשר פורה ואמיתי עם הזולת ואז היא יכולה להתחתן.

בקבלה נדרש הביטוי "חקל תפוחין קדישין" על שכלול המלכות בליל שבת קדש (ליל כלולותיה עם פרצוף זעיר אנפין, כנודע) - "חקל" הוא הפיכת המלכות לשדה השואפת באופן טבעי להיזרע ולקבל שפע מלמעלה, "תפוחין" היינו הענקת צבע ורגש אישי (שלשת צבעי התפוח - לבן, אדום, ירוק - מסמלים את הרגשות העיקריים) הנצרכים לנישואין ו"קדישין" הוא בגרות המוחין (בהם מתלבשת הקדושה) הנדרשת לזיווג פורה. על דרך זו נדרש הביטוי "כלה נאה וחסודה" על שכלול הכלה:

"כלה" הוא עצם מציאות הכלה ושכלולה בכוחות המוטבע העולים בכלות הנפש כלפי חתנה - את המשיכה הטבעית של כל כלה לחתן, שאין בה עוד ממד של התקשרות אישית לחתנה שלה, מקבלת הכלה מהוריה. "נאה" היינו שכלול הכלה בכוחות המורגש, בהוספת צבע מיוחד ונאה ורגש אישי ביחס לחתן. נאה הוא גם מלשון נוה ובית - כשנוסף לכלה ממד הרגש כלפי חתנה היא יוצאת מכלל טבע השדה ("חקל") ועולה להיות לו נוה ובית (בו הוא יכול לשכון בפנימיות - בזיווג פנים בפנים - "כתפארת אדם לשבת בית"). "וחסודה" הוא שכלול המלכות בכוחות המושכל המאפשרים לה ללדת ולהיות אם משפיעה וגומלת חסד עם בניה. את כוחות המורגש והמושכל מקבלת הכלה מחתנה בעת ייחודם, אך כבר בחתונה מכריזים השושבינים-המרקדים כי היא "כלה נאה וחסודה" - כי הכלה כבר מוכנה לחתונה וטמונה בה בכוח היכולת להשתכלל ולהשתלם בכל קומתה הרצויה.


 הבית היהודי


 תפילות וברכות


 זוגיות


 חינוך