אשת חיל

בספר משלי מופיע התיאור "אשת חיל" - לאשה הדגולה, "אשה יראת הוי' היא תתהלל" - פעמיים: בפרק המסיים את הספר כולו - "אשת חיל מי ימצא וגו'", ובפרק המופיע קודם בספר - "אשת חיל עטרת בעלה".

ה"אשת חיל" עולה תמיד "מחיל אל חיל", מ"אשת חיל מי ימצא" ל"אשת חיל עטרת בעלה", מ"אשה כשרה העושה רצון בעלה" לפי הפשט, ל"אשה כְשָרָה [אמנו] העושה [- מלשון תיקון, כנודע בחז"ל -] רצון בעלה" (כמאמר ה' לאברהם: "כל אשר תאמר אליך שרה שמע בקֹלה", ומכאן למדו חז"ל ששרה היתה גדולה מאברהם בנביאות). הרצון הוא הכתר, העטרה, כנודע בספרי הסוד, וכאשר ה"אשת חיל" עולה לדרגתה של שרה אמנו אזי היא נעשית "עטרת בעלה", מקור השראה לתיקון הכתר-העטרה של בעלה.

ועוד, ישנו קשר מובהק בין המלה "חיל" למלה "חי". מצאנו בספר שמואל את הבטוי "בן איש חי", כאשר הכתיב הוא "חי" והקרי הוא "חיל". לפי זה ניתן לפרש את המלה "חיל" כ"חי ל..." - נוטריקון של "חי לעד" (כלשון התפלה ב"ברוך שאמר" - "חי לעד וקיים לנצח"), והיינו מה שצדיקים נקראים חיים תמיד, גם במיתתם, כנודע. אצל אשה "אשת חיל" רומזת ל"חיה לעד". "חיה לעד" עולה בגימטריא 127, כמנין שנותיה של שרה אמנו - "ויהיו חיי שרה מאה שנה ועשרים שנה ושבע שנים שני חיי שרה" (שעליה דרשו חז"ל את כל הפרק "אשת חיל"). וכן "חיל אל חיל" עולה בגימטריא 127! הבטוי "חיל אל חיל" עצמו מתחלק ל-לז ("חיל אל חיל") שנות חיי שרה הטובות (בגימטריא "ויהיו שני חיי שרה") מאז לידת יצחק, ו-צ ("חיל אל חיל") שנותיה עד אז.

ה"אשת חיל", אם כן, היא "מקור חיים" (וכן "מקור" הוא כינוי בחז"ל ל"אם", ל"רחם", ובחוה נאמר "היא היתה אם כל חי" - מקור כל החיים) - מקור החיות בעבודת השי"ת. נזכה להתקשר לדמותה של ה"אשת חיל", לשאוב ממנה חיות דקדושה לעבוד את ה' בשמחה ובטוב לבב מרב כל, ובכך לזרז את הגאולה האמיתית והשלמה על ידי משיח צדקנו תכף ומיד ממש.


 הבית היהודי


 תפילות וברכות


 זוגיות


 חינוך